Aardstaal

AARDSTAAL

Aardstaal is een groot paalvormig sculptuur dat als een gigantisch grondstaal verrijst uit de bodem van Paal. De geometrische basis toont afwisselend lagen zand en ijzerzandsteen, eigen aan de streek. Door haar spiraalvorm en ligging vormt zij het visuele centrum van het dorp.

De zandlagen gaan in dialoog met  het organische spierweefsel dat de paal omarmt. De spiervezels symboliseren de verschillende verenigingen en organisaties die Paal rijk is: de gemeenschap als spier van de samenleving.  Eén van de deelnemende jongeren studeerde ergotherapie en schetste al snel spiervormen. De contrasterende vormen van Aardstaal houden elkaar in stand, verrijken en ondersteunen elkaar, net zoals de gemeenschap de ontplooiing van het individu mogelijk maakt. Want alleen wanneer de mensen samenwerken, kan de gemeenschap bestaan.

De eenvoudige en herkenbare elementen van de spiervezels en het grondstaal verwijzen enerzijds naar de eenvoudige oorsprong van het platteland “De Buiting”, anderzijds naar de evolutie van het huidige Paal, waar verstedelijking en industrialisatie een belangrijke rol spelen. De dialectiek van Aardstaal benadrukt ons bijzondere, zelfs buitenissige karakter. Paal ligt in uitzonderlijk gebied. Als enig deel van Beringen aan deze kant van het water, op de provinciegrens, op geologische grensgebied hageland, diestiaanse ijzerzandsteen, en op het kruispunt waar verschillende dialecten samen komen. Dat uit zich, onder andere, in het Boëtings, het Paals dialect.

Kunstwerk in opdracht van de Stad Beringen door We Claim The Streets, artistiek project van Jeugdhuis Club 9 vzw in samenwerking met Jeugdhuis Club 18, Paalonline, Buurtplatform Paal en kunstenaar Bart Dewolf.

Uitvoering door: Sander Vos, Isa Blagajac, Tom Hermans, Robby Vereecke, Rob Van Bulck, Bart Dewolf en Jeroen Imbrechts

Concept door: Steven Manes, Elisa Acquino, Hendrik Vandeweyer, Robby Vereecke, Laura Carofiglio, Mathias Ancia, Bram Cortoos, Jeroen Imbrechts en Bart Dewolf

Aardstaal is te bewonderen op het Marktplein van Paal- Beringen (GPS Meldertsesteenweg 1)

Het kunstwerk wordt officieel ingehuldigd op zondag 16 december om 15u30. 

Tekeningen en schetsen

Tijdens de werkzaamheden

Expo- Aaardstaal 9-11 maart 2018

Voorbereiding tentoonstelling kunstroute

Workshop figuren uit beton