Vanaf/tot welke leeftijd ben ik welkom in Club 9?

In ons jeugdhuis is iedereen welkom. Je kan lid worden van onze vereniging vanaf het jaar waarop je je 16e verjaardag viert. Ben je jonger en wil je toch ons jeugdhuis bezoeken? Dan kan dat op voorwaarde dat je je laat begeleiden door een volwassene ouder dan 25 jaar.

In ons jeugdhuis hebben jongeren het voor het zeggen. Jongeren zijn immers altijd VIP in het jeugdhuis. Je bent dus VIP vanaf het jaar dat je je 16e verjaardag viert. Vanaf die leeftijd geldt in ons jeugdhuis: hoe jonger je bent, hoe belangrijker je bent. Maar ook: hoe ouder je bent, hoe hoger we de lat leggen.

Het brein van tieners en twintigers is namelijk nog volop in ontwikkeling. Zo blijven de frontale kwabben – het gebied net achter ons voorhoofd – in de puberteit groeien en komen ze pas tot volle wasdom na het 20e levensjaar. Bij sommige twintigers zijn deze zelfs pas volgroeid na het 25e levensjaar. Deze frontale kwabben helpen ons impulsen te weerstaan en plannen te maken: inderdaad, net die zaken waar jongeren niet in uitblinken. En de kleine hersenen – een klomp materie bovenin de nek – groeien ook nog flink door tijdens en na de puberteit. De kleine hersenen zijn mede verantwoordelijk voor het herkennen van verfijnde sociale signalen, alweer niet de sterkste kant van jongeren.

Dat betekent dat we vanaf je 25e levensjaar van je verwachten dat je "de jaren van verstand" bereikt hebt. Overtreed je de regels? Dan passen we steeds het binnenhuisreglement toe. Maar waar een jongere van 21 er de eerste keren soms nog met een waarschuwing mee wegkomt, krijg je als volwassene van 26 onmiddelijk een sanctie opgelegd. Deze sanctie wordt bepaald in het binnenhuisreglement. De mate waarin het binnenhuisreglement wordt toegepast wordt bepaald door de raad van bestuur.