Betoging tegen de GAS-boetes

De betoging tegen de GAS-boetes vindt plaats op 29 juni om 14u aan het Station van Brussel-Centraal. Wij spreken af om 11u15 aan het Station in Beringen. De trein vertrekt om 11u31. Wees dus zeker op tijd! Bekijk hier de route. Hopelijk tot dan!
 


U hebt er waarschijnlijk allen al van gehoord: de Gemeentelijke administratieve sancties of de GAS- boetes!
Maar wat zijn GAS-boetes? Gas-boetes is een systeem die de gemeentes in staat stelt om personen te sanctioneren aan de hand van gemeentelijke regels, zonder bij de rechter te passeren. Bij dit systeem beslist de gemeentelijke ambtenaar of hij u wil beboeten omdat bijvoorbeeld de muziek in u auto te luid staat. De hoeveelheid van het bedrag van de boete wordt ook bepaald door de ambtenaar zelf. Het systeem is volkomen arbitrair en verschilt van gemeente tot gemeenste.

Ondanks het grote verzet (213 organisaties tekenden een witte kaart tegen de GAS, waaronder de liga voor mensenrechten, jongerenorganisaties, vakbonden, politieke organisatiesn...), heeft de regering het systeem behouden en het zelfs uitgebreidt: vanaf nu kunnen jongeren vanaf 14 jaar al een gasboete krijgen en worden de boetes daarbovenop nog duurder...

Deze boetes treffen vooral de jongeren, de militanten en vooral alle mensen die van openbare ruimten gebruik maken voor hun culturele, politieke of sociale leven.

GAS-boetes zijn fundamenteel ondemocratisch. Ook de scheidingen der machten komt hierbij in het gedrang.Tegevover zo een arbitrair, ondemocratisch en stigmatiserend systeem kunnen we niet veel anders doen dan ons te organiseren en deze onrechtelijke zaken aan te klagen!
Daarom vragen wij u, leden, sympathisanten, jongeren, ouderen, arbeiders, vrienden, om allen samen te komen op 29 juni, en hiertegen te betogen!
“Iedereen is tegen de GAS... buiten de regering!”
Op 29 juni, om 14uur aan het centraal station (Brussel)

 


Het stadsbestuur van Beringen doet niet mee met de GAS- boetes. Dit juichen we toe.
Het protest richt zich naar de wetgevende overheid en de steden en gemeenten die hier wel aan deelnemen.