Jonge Beringse Filmmaker start crowdfunding voor film

Jonge filmmaker Axel Verraest maakt voor zijn masterproef op de LUCA school of arts in Genk een documentaire over de adolescentie van zijn grootmoeder en in het algemeen over de geschiedenis van de 'Ostarbeiter'. 

Over de film
In de Limburgse mijnstreek kent iedereen de drie grote gemeenschappen van de “cités”. De Turken, de Italianen en de ‘Polen’ (Oostblok). De jongere generaties weten weinig over de manier waarop deze laatstgenoemde gemeenschap bij ons is geraakt. Met Dochka proberen we een stuk geschiedenis van WO2 te belichten dat in West-Europa nog niet echt gekend is bij het brede publiek, dat van de ‘Ostarbeiter’. Dit maken we duidelijk aan de hand van het levensverhaal van mijn grootmoeder, mijn babcia: Aleksandra Bendeberya.   Dochka is een historische documentaire met een persoonlijke benadering. Teresa Szpyt, dochter van Aleksandra, bezoekt de plaatsen waar de meest traumatische gebeurtenissen in het leven van haar moeder hebben plaatsgevonden. Deze weg gaat van haar geboortedorp in Oost-Oekraïne via de Duitse stad waar ze als dwangarbeidster naartoe werd gebracht, tot het naoorlogse vluchtelingenkamp waar ze van haar eerste kind beviel. Aan de hand van notities, oude foto’s en enkele dagboekpassages probeert Teresa in deze documentaire een beeld te vormen van de adolescentie van haar moeder.  

Crowdfunding
Een film maken kost veel geld. Voor deze documentaire heeft hij een totaal budget van 8500 euro nodig. Dit is onder andere voor materiaal, reiskosten (Oekraïne, Duitsland), rechten, post-productie enz. 
Hier vind je meer informatie over de film en de crwodfundingactie of je kan rechtsstreeks storten  op BE10 0632 3786 0304 met als referentie "Sponsoring Dochka".

We wensen Axel alleszins veel succes en kijken uit naar het resultaat. We gaan de film ook vertonen, we houden jullie op de hoogte.