Wat is crowdfunding?

Je hebt een leuk idee voor een toekomstig bedrijf of project? Maar je hebt niet genoeg geld op je rekening om jouw droom te realiseren? Hoe kom je dan aan (start-)kapitaal? Vroeger klopten velen daar in de  eerste plaats voor aan bij een bank. De laatste jaren echter financieren steeds meer mensen hun project via crowdfunding. Crowdfunding, vrij vertaalt naar het Nederlands ‘financiering door de menigte’, is een andere manier om geld in te zamelen voor je project of onderneming. Via crowdfunding haal je voornamelijk geld op bij de menigte, en dus niet zozeer bij een bank. Als jij de menigte kan overtuigen van jouw onderneming of project, kan je dus bij hen een bepaalde hoeveelheid geld ophalen.

Hoe werkt crowdfunding?
Vaak werkt crowdfunding via een online platform. Op zo’n online platform maak jij je project of ondernemingsplan bekend bij het grote publiek. Je geeft er gelijk ook aan hoeveel geld je precies nodig hebt om jouw project uit de grond te stampen, en op welke termijn je dat geld graag had binnengehaald. De menigte geeft op haar beurt aan of zij in jouw bedrijf of project geloven. Iedereen die dat wil kan een (kleine) som geld inleggen, waarmee uiteindelijk jouw hele project gefinancierd kan worden. Je ontvangt het geld pas van zodra je minstens 100% van het vooropgestelde budget hebt binnengehaald. Indien dat niet lukt, krijgen zij die je een som geld beloofd hebben hun geld terug.

Verschillende vormen

  • schenking: de menigte geeft een vrije bijdrage, zonder er iets voor terug te krijgen.
  • sponsoring: de menigte krijgt een niet-financiële beloning terug, bijvoorbeeld een naamsvermelding op je website of een gratis t-shirt met jouw logo.
  • lening: de menigte ontvangt het geleende bedrag op termijn met rente terug;
  • participatie: de menigte deelt in de waardeontwikkeling van jouw project.

Hoe starten met crowdfunding?
In onderstaande video krijg je allerlei tips om te starten met crowdfunding.